Positivt betyder det, at mange jeg taler med, er godt klædt på til en snak om pension, og de har adgang til en række oplysninger om deres pension. Herunder ÅOP og ÅOK, så de ned til sidste krone ved, hvad deres samlede omkostninger udgør – og de kan søge alle regler og §§ frem på de forsikringselementer, som ofte er en del af din pensionsløsning.

ÅOP og ÅOK er nøgletal, som man bl.a. kender det fra forbrugslån og investeringsforeninger. På pensionen er det et tal, der viser de samlede omkostninger for en pensionsopsparing.

Mere selvbetjening, mindre vejledning

På den ”negative side”, betyder den store tilgængelighed af information, at man fra pensionsselskabernes side kan gå mere og mere over til selvbetjening. Og det lader til, at det er den vej det går – der er i dag et stort fokus og en skarp konkurrence på administrationsomkostningerne.

I mange tilfælde ligger omkostningerne faktisk under, hvad det reelt koster selskaberne, men det er jo ”konkurrencen”, der dikterer det. Derfor skal der jo spares, og en af de tunge poster er på rådgivningen – så kan man få folk til selv at klare den, så…

En del danskere sætter sig ikke ind i deres pension

Set fra min side, er det en lidt en ”farlig” vej – for får folk reelt det, de har behov for? Man skal i hvert fald være opmærksom på, at de fleste danskere bruger mindre end 1 time om året på deres pension. Med andre ord – så har det ikke den store interesse, og det er et forholdsvist kompliceret område. Og hvad sker der så? I mange tilfælde tror jeg ikke, at der kommer til at ske noget overhovedet.

Mange vil ikke få gjort noget ved det, og dem der får taget sig sammen til at gøre noget, ender måske med at synes, det er for besværligt og ”logger ud”. Det er forståeligt, at mange mener, at lave omkostninger er et centralt parameter ved en pensionsordning. Men omkostningerne ved at være forkert informeret eller have en pension, der ikke opfylder de faktiske behov kan ende med at være af en langt større økonomisk betydning end de sparede omkostninger.

Lav, lavere lavest ÅOP og ÅOK

ÅOP og ÅOK er nøgletal, som man bl.a. kender det fra forbrugslån og investeringsforeninger. På pensionen er det et tal, der viser de samlede omkostninger for en pensionsopsparing. Det er en måde at få gennemsigtigheden frem i et komplekst marked. ÅOK og ÅOP består både af de direkte og indirekte omkostninger på ens pensionsordning. De direkte omkostninger er udgifter til administration og gebyrer, mens de indirekte omkostninger er udgifter til at forvalte pengene – disse investeringsomkostning kan svinge fra 0,3 procent af depotet i de billigste produkter og helt op til 3,5 procent i de dyreste - der er altså store forskelle. Selve omkostningen bliver taget ud af afkastet, og ikke som en omkostning direkte på din opsparing.

Et eksempel:

  • Brutto afkast: 10 %
  • Indirekte investeringsomkostninger: 1%
  • Dit nettoafkast: 9 %

Det der er interessant, er selvfølgelig ”dit nettoafkast”. I teorien er de 2 øvrige parametre irrelevante, når blot nettoafkastet er så høj som muligt – og du mener, at de øvrige ligger indenfor, hvad du synes er fornuftigt. Derfor har pensionsbrancheforeningen også lavet en portal, der hedder ”fakta om pension” http://faktaompension.dk/#!/, hvor du kan se nettoafkastet opgjort for de forskellige selskaber. Portalen viser som standard de seneste tre års afkast, men jeg vil anbefale at du ser afkastet over en længere horisont. F.eks. fra 2009, så du får de seneste fem år, eller måske 2008, så du også kan se resultatet i dårlige år.

Hvad er mest afgørende for størrelsen af nettoafkastet på dit pensionsdepot? Er det mon investeringsomkostningerne der afgør resultatet, eller er det mon kvaliteten af det arbejde, som investeringsomkostningerne er betaling for? I min optik er kvaliteten mere afgørende end prisen. Jeg tror på, at man får, hvad man betaler for. I den forbindelse bør man også huske på, at investeringsomkostningerne ikke altid er en omkostning til pensionsselskaberne alene. En stor del er ofte en betaling, til de eksterne kapitalforvaltere og eksperter, som mange pensionsselskaber ”køber ind” hos.

 

Kort sagt handler det om:

  • Se afkast over en længere periode
  • Fokus på nettoafkastet (og husk din risikovillighed)
  • Fornuftige omkostninger
  • Husk at give din forsikringspakke et jævnligt eftersyn, så dækningerne passer til din nuværende situation